Theatervoorstelling: Oogplooi & Mondwenk

13 november 2017 in "Algemeen nieuws" - door

Theatervoorstelling Oogwenk Mondplooi

In september 2016 presenteerde Bewegingstheatergroep Buiten de Perken, onder leiding van theatermaker Luc Boyer, met veel succes hun debuutvoorstelling: Kopdrift & Hartscheur. Op vrijdag 8, en zaterdag 9 december om 20:30 is de nieuwe voorstelling, Oogplooi & Mondwenk, eenmalig te zien in het Huis van de Wijk in Buitenveldert in Amsterdam.

In Oogplooi & Mondwenk stellen de spelers zich op hun kwetsbaarst op: ze delen hun gelukkigste momenten met ons, maar rekenen ook af met hun diepste geheimen.

Het is donderdagmiddag, de wekelijkse repetitiemiddag van Bewegingstheatergroep Buiten de Perken. Het is muisstil. De regie, de productiemedewerkers en de spelers zitten, op een normale stoel of in een rolstoel, aandachtig te kijken.

Het is de bedoeling dat Saïda (struis en goedlachs, nu geconcentreerd) Wandana (een klein bommetje vrolijkheid, nu stil en ernstig) ‘bestuurt’, maar het wil maar niet lukken. Steeds als Saïda Wandana’s rechterarm wil optillen is Wandana haar voor en steekt haar arm zelf de lucht in. Na een aantal pogingen begint iedereen zich ermee te bemoeien en Wandana tips te geven, maar hoe hard ze het ook probeert, het lukt niet. Wandana heeft door haar CP, cerebrale palsy, verhoogde spierspanning waardoor ontspannen een opgave is.

Dan maant regisseur Luc Boyer om stilte, en laat Wandana haar ogen sluiten en naar haar ademhaling luisteren. Alleen Wandana’s ademhaling is te horen, haar onrustige lijf verzacht. Na een tijdje wenkt Boyer Saïda, die geruisloos achter Wandana gaat staan en voorzichtig haar rechterarm pakt. Wandana’s arm blijft slap in Saïda’s hand liggen als ze deze omhoog brengt en aan het publiek laat zien. Met een grote grijns doet Wandana haar ogen open. Het is gelukt. Hier en daar wordt zacht gesnuft, of in een tas naar een tissue gerommeld. Ook Saïda veegt tersluiks haar tranen weg: wat hier gebeurde was pure magie.

Het bonte gezelschap, bestaande uit spelers met en zonder beperkingen, debuteerde vorig jaar met Kopdrift & Hartscheur. Het was een doorslaand succes. Net als bij Kopdrift & Hartscheur het geval was is Oogplooi & Mondwenk tot stand gekomen door te putten uit de verhalen en ervaringen van de spelers. Boyer reikt alleen het thema aan. Voor Oogplooi & Mondwenk heeft hij gekozen voor de trefwoorden ‘geluk, liefde en delen’. Binnen dat kader geeft hij de spelers opdrachten, die niet alleen materiaal vormen voor de uiteindelijke montage van de voorstelling maar hen ook uitdagen hun grenzen te verkennen op de gebieden beweging, spraak en kwetsbaarheid. In plaats van de spelers te confronteren met wat ze niet kunnen, stimuleert hij ze te verkennen wat ze wél kunnen.

Oogplooi & Mondwenk is het tweede project van theatermaker Luc Boyer en Hemmo Drexhage onder de paraplu van de Theaterwerkplaats van Nieuw Amstelrade, met als doel cliënten van Amstelring en bewoners uit de Amsterdamse wijk Buitenveldert een podium te bieden. De eerste voorstelling, Kopdrift & Hartscheur werd gespeeld voor een volle zaal in het Huis van de Wijk Buitenveldert, en de reacties van de pers, het publiek én de spelers waren unaniem lovend:

“Ik denk dat we als gemeente heel erg trots mogen zijn op dit soort community-art projecten – en deze was echt prachtig – en dat onze buurthuizen zoals dit Huis van de Wijk hiervoor worden gebruikt. Ik denk dat dat de buurt samenbrengt, en mensen inspireert om op een nieuwe manier naar het leven te kijken.”
(Marijn van Ballegooijen, PvdA-lid dagelijks bestuur Stadsdeel Zuid in interview na de voorstelling)

“Het is een bevestiging dat ik in een productie kan meedraaien. Er was mij tijdens de revalidatie verteld dat ik nooit meer op mezelf zou kunnen wonen, en al helemaal kon vergeten om ooit op een podium te staan.”
(Gerrit de Vries, cliënt van Amstelring en speler)

“Van de acht spelers zitten er een aantal in een rolstoel, sommige lopen of praten moeizaam, aan sommige zie je niks. Spannend om juist met deze groep vol in te zetten op bewegingstheater. De vorm wordt meteen thematiek. Kopdrift & Hartscheur is een toe te juichen wijkproject, dat uitdaagt en verbindt.”
(Sander Janssens/Theaterkrant, 23-09-2016)

De voorstelling is te zien op vrijdag 8, en zaterdag 9 december 2017 om 20:30.

Theaterzaal Huis van de Wijk Buitenveldert
A.J. Ernststraat 112, Amsterdam
Kaarten 5,-. Kaartverkoop aan de deur vanaf 19:30
Vooraf reserveren: fay@fayst.nl

Spel: Saïda Hilali, Wandana Jiawan, Yvonne Lengams, Jacqueline Moll, Tamara van Scheppingen, Ffrench Quinten Siem, Gerrit de Vries
Concept en regie: Luc Boyer
Productie: Marjolein Palthe en Hemmo Drexhage / Nieuw Amstelrade
Animatie: Joost Sickenga | Techniek: Peter van Assen
Publiciteit: Fayst | Beeld: Fay Boyer

Met dank aan het Huis van de Wijk Buitenveldert, de muzikanten van de Muziekfabriek en Nieuw Amstelrade.

Bewegingstheatergroep Buiten de Perken is ook te vinden op Facebook: www.facebook.com/buitendeperken