Vrijwilligerswerk? Een echte aanrader

01 februari 2018 in "Algemeen nieuws" - door

Wat maakt het vrijwilligerswerk bij Nieuw Amstelrade nou zo leuk? Marion en Bart kunnen het als geen ander verwoorden.

Waarom ben je begonnen met vrijwilligerswerk bij Nieuw Amstelrade?
Marion: “Ik ben nu alweer zo’n acht jaar geleden bij Nieuw Amstelrade door een deal met mijn oudste zoon. Hij zou een belangrijke taak op zich nemen, en ik zou dan vrijwilligerswerk gaan doen. En zo ging ik op zoek naar iets creatiefs. Vond ik wel leuk omdat ik vroeger op de kunstacademie in Rotterdam had gezeten (richting Binnenhuisarchitectuur).”
Bart: “In 2000 was ik vrijwilliger bij de brandweer van Amstelveen. We begonnen toen met de eerste brandweerdag voor mensen met een beperking. Waaronder spelletjes en brandjes blussen. Er was daar een medewerkster van Amstelrade, samen met een cliënt kwam ze uitleg geven over wat wij konden verwachten. Zij deed dat zo leuk, toen wist ik meteen dat (Nieuw) Amstelrade de juiste plek voor mij was.”

Wat voor vrijwilligerswerk doe je?
Marion: “Ik werk op de ‘houtbewerking’.”
Bart: “Ik doe momenteel van alles. Ik breng met de bus cliënten naar het zwemmen, speel spelletjes, assisteer bij de computer-afdeling en bij de theaterwerkplaats.”

Kan je het aanraden aan andere mensen?
Marion: “Ik kan het zeker aanraden. Je leert mensen kennen die je anders niet gauw in je leven zou tegenkomen. Het samenwerken geeft zoveel plezier. En er komen zoveel mooiere werkstukken tevoorschijn, dat had ik niet van de voren verwacht. “
Bart: “Jazeker. Het geeft veel voldoening als je ziet hoe de mensen genieten.”

Kan je een bijzondere situatie noemen?
Marion: “Wanneer alle groepen op het activiteitencentrum iets gezamenlijks doen, zoals kerstliederen zingen bijvoorbeeld. Het enthousiasme wat er dan vanaf spat, daar word ik absoluut blij van.”
Bart: “In de tijd dat ik cliënten vervoerde met een bus stond ik bekend als ‘Bart met de DiscoBus’. Ik draaide vaak muziek en na een tijdje leerde ik de smaak van cliënten kennen. Een cliënt met spasmen die niet kon praten hield erg van het nummer ‘Pizza’ van André van Duin. Als ik dat nummer draaide, gingen we allebei helemaal uit ons dak. Vorige week sprak ik er nog iemand over, hij glunderde nog bij de gedachte aan de DiscoBus.”

Wil je nog iets anders vertellen over het vrijwilligerswerk?
Marion: “Al twee keer heb ik meegemaakt dat we met het hele activiteitencentrum op een rondvaartboot de tallships tijdens Sail van dichtbij konden aanschouwen. Een aantal organisaties – waaronder Het Rode Kruis en de Rotary – maakte dit mogelijk. En iedere week verheug ik me er weer op om samen met mijn cliënt aan de slag te kunnen gaan. We hebben inmiddels een speciale band. 
Bart: “Ik geniet nog elke keer als ik met mijn vrijwilligerswerk bezig ben. De voldoening en het contact met de cliënten en je medevrijwilligers, daar groeien bijzondere vriendschappen uit voort.”

Interesse gekregen? Lees meer over de mogelijkheden van vrijwilligerswerk.