Zwemmen voor mensen met hersenletsel

Voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) is het niet gemakkelijk om een goede en veilige zwemplek te vinden. Het ontbreken van deskundige begeleiding, een goede toegankelijkheid van het zwembad en teveel prikkels zijn factoren die ertoe leiden dat mensen met NAH niet zwemmen. Nieuw Amstelrade brengt daar – in samenwerking met de Edwin van der Sar Foundation – verandering in door te starten met zwemgroepen voor mensen met NAH.

foto zwemmen NAH

Waarom zwemmen?

Zwemmen is ideaal voor herstel van motoriek en evenwicht, creëert zelfvertrouwen en is bovendien ook een gezellige groepsactiviteit. Uit onderzoeken blijkt dat niet alleen het lijf, maar ook het brein baat heeft bij regelmatig bewegen. En wanneer het lijf niet meezit, is de gewichtsloosheid van een zwembad heerlijk om in te bewegen!

Voor wie?

Het zwemproject is er voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel. Dat kan zijn een CVA, een ongeluk of een andere aandoening die de hersenen tijdens het leven hebben aangedaan. Deze zwemgroep is bedoeld voor mensen die redelijk zelfstandig kunnen zwemmen en uit de zogenaamde eerste of nulde lijn van de zorg komen. Dat betekent dat er rechtstreeks toegang is en er geen speciale indicatie vanuit de zorg nodig is. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij geen hulp nodig hebben met bv aankleden of douchen en zelfstandig naar de locatie kunnen komen.

zwemmen

Wat, Hoe en Waar

Wij maken gebruik van het speciaal aangepaste bad in het Ronald McDonald Sportcentre in Amsterdam-Noord. Elke maandag, m.u.v. schoolvakanties, is het bad open van 13.30 tot 15.30 uur. In die tijd zijn er twee groepen van elk een klein uur. Er is begeleiding aanwezig, maar er wordt van uitgegaan dat je redelijk zelfstandig kunt zwemmen, eventueel ondersteund door een buddy of mantelzorger. We starten altijd met een kennismakingsgesprek en daarna een gratis proefles. Bevalt het? Dan kan je een 11-rittenkaart aanschaffen voor €45,- en ben je van harte welkom om elke week te komen zwemmen. Je hebt geen CIZ of WMO indicatie nodig om mee te doen.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via zwemmen@nieuwamstelrade.nl of via nr 06 22590477.
Download hier de flyer over zwemmen met NAH.

Het adres van de zwemlocatie:

Friendship Sportscentre (FSC)
Beemsterstraat 652
1027 ED  Amsterdam Noord


Wat is de Edwin van der Sar foundation?

De Edwin van der Sar Foundation realiseert beweegprojecten voor mensen met hersenletsel. De Foundation wil mensen met hersenletsel helpen hun leven weer (zelfstandig) op te pakken. De Foundation is een stimulerende en verbindende factor tussen diverse partijen; patiënten, revalidatiecentra, ziekenhuizen, woon-zorglocaties en verzekeraars.

Meer weten?

Kijk op www.edwinvandersarfoundation.org

 edwin-van-der-sar-foundation-logo